Wellness Arrangementen | Hoe is onze huid opgebouwd?
15629
post-template-default,single,single-post,postid-15629,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.1,vc_responsive
 

Hoe is onze huid opgebouwd?

Hoe is onze huid opgebouwd?

De huid is het grootste orgaan van een menselijk lichaam. In totaal neemt de huid ongeveer 15% van het totale gewicht van een mens voor zijn rekening. Maar, hoe is een huid nou eigenlijk opgebouwd?

Een menselijke huid bestaat uit drie verschillende lagen. Deze lagen hebben allemaal hun eigen kenmerken. Samen vormen deze drie lagen de sterke en functionele huid van een mens.

Opperhuid

De opperhuid is het bovenste gedeelte van de huid. In de basis vormt deze laag de verbinding tussen je huid en alles wat er tegen aan komt. Het belangrijkste kenmerk van deze laag is dat de laag continue vernieuwd wordt. Op die manier blijft de huid gezond en behoudt het zijn werking.

Op de opperhuid zit een dun laagje dat bestaat uit zure stoffen. Deze zure stoffen beschermen je huid, en je lichaam, tegen allergieën en uitdroging.

Lederhuid

De lederhuid zit onder de opperhuid en herbergt meerdere componenten. Onder andere de zenuwbanen, de sensoren, de bloedvaten en de zweetklieren bevinden zich in deze laag.

Een kenmerk van de lederhuid is dat deze laag er voor zorgt dat je huid elastisch is en bovenal stevig is.

Onderhuidse vetweefsel

Onder de lederhuid bevindt zich het onderhuidse vetweefsel. Dit is een combinatie van allerlei cellen die vocht en vetstoffen opslaan. Deze laag zorgt ervoor dat de huid beschermt wordt en zorgt bovendien voor de lichaamscontouren.

Een menselijke huid heeft dus meerdere lagen én meerdere functies. Door deze ingewikkelde samenstelling is het logisch dat de huid niet altijd in optimale conditie is. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij cellulite. Een belangrijk kenmerk van de huid is gelukkig dat er meerdere mogelijkheden zijn om de huid weer in oude glorie te (laten) herstellen, zoals bijvoorbeeld met de tegenwoordig zeer populaire cellulite cups. Het is daarbij wel van belang om te realiseren dat dit een langdurig traject kan zijn.